• Despre noi

OANA MORARU

”Școala Helikon a apărut ca o prelungire a nevoii fiecăruia dintre noi, fie că suntem părinți, fie că suntem profesori, - aceea de a arăta că se poate face educație de calitate în România, fără să apelezi neapărat la alternative educaționale, ci adunând, în jurul curriculei naționale profesori de calitate – oameni cu pasiune și vocație. Nu suntem o ”altfel” de școală, nu reinventăm educația, nu experimentăm pe copii. Suntem ceea ce ar putea deveni orice școală din România dacă ar avea libertatea să își adune la catedră profesori dedicați, coordonați de un management responsabil și autonom, capabil să crească o comunitate profesională și să țină familiile elevilor aproape, informate, motivate."
  • Profesor Limba și Literatura Română/Limba și Literatura Engleză (absolvent al Facultății de Litere, Universitatea București);
  • Învățătoare și educatoare (absolventă a Liceului Pedagogic București);
  • Fondator Școala Helikon-București, speaker și publicist pe teme educaționale, formator, autor platforma voceaparintilor.ro;
  • Experiență la catedră și vechime în domeniul managementului școlar: 25 de ani.

PROFESORII NOȘTRI

Toți profesorii noștri sunt calificați – oameni pasionați de meseria lor și formați să comunice empatic, să inspire și să imprime leadership. Echipa de profesori în învățământul primar și gimnazial este completată de un număr mare de instructori și profesori calificați în domeniile: Arte plastice, Informatică, Educație muzicală, Educație fizică și sport, Limba engleză, Limba franceză, Limba germană, Limba Japoneză, Științele naturii, Dans, Teatru, Șah. Există personal de susținere – ajutoare de învățătoare și coordonatori-diriginți ai programului de după-amiază, alături de doi psihologi calificați, care au și specializarea în logopedie. Școala are bibliotecar – și o sursă generoasă de informare și ghidare a copiilor în tainele cititului.

CLĂDIREA ȘI FACILITĂȚILE EI

Clădirea noastră dispune, pe lângă sălile de clasă luminoase, de sală de sport, laborator științe, informatică, bibliotecă, sală de mese, teren de joacă, teren de sport, sală de festivități.

Clădirea se află în inima capitalei, în imediata vecinătate a Ministerului Educației și a parcului Cismigiu.

Locația ne permite excursii frecvente în zonă și parc, cu vizite de învățare la muzee sau alte centre de interes pentru copii.

  • Povestea noastră

Cum a început totul?

A fost înființată în septembrie 2007, în Călărași, în urma unei inițiative private care, în timp, a câștigat popularitate națională prin modelele de activitate și proiectele educaționale practicate aici. Helikon a început cu autorizarea grădiniței și s-a extins în ultimii ani prin completarea ciclului primar și gimnazial, fiind autorizate și acreditate de Ministerul Educației Naționale.

Începând cu toamna lui 2019, modelul acesta de educație este prelungit cu un sediu nou, în București, întâi adresat nivelului primar și urmând să se extindă, din 2021, cu ciclul gimnazial. Școala este reprezentată de S.C. Vocea Părinților SRL și are ca partener Asociația pentru Educație ”Helikon”. Inițiatorul și coordonatorul proiectului este Oana Moraru, profesor și formator didactic, om cu peste 25 de ani de experiență în învățământ și management școlar.

  • Curricula noastră

Urmăm Programele școlare naționale, recomandate de Ministerul Educației, cu elemente adăugate din cele mai importante filozofii educaționale ale lumii. Profesorii în învățământul primar și gimnazial îmbină metode tradiționale de lucru cu momente interactive, de învățare prin proiect, mișcare în spațiul clasei și colaborare între elevi. Utilizăm manualele aprobate de Ministerul Educației și un set larg de resurse și auxiliare curriculare preselectate de profesori și transmise către elevi după modelul completării portofoliului de lucru cu fișe organizate anterior de aceștia. Îmbinăm elementele de exercițiu clasic în caiet, cu elemente de creativitate, aplicare practică și dezbatere a celor învățate.

Pentru clasele primare și gimnaziale, sunt importante, pentru noi, transmiterea unor sisteme de lucru care includ ordine, limpezime în idei, suficiente repetări și recapitulări pentru toți elevii, orgnizare și gândire strategică în abordarea oricărei sarcini de lucru.

Școala asigură, în regim extracurricular, pentru toții elevii,
module de învățare incluse în taxa școlară, pentru următoarele arii de dezvoltare:

Arte plastice

Informatică

Dezvoltare emoțională

Limba Engleză, Franceză, Germană, Japoneză

Sport

Public speaking

Științe distractive

Logică și perspicacitate

Dans

Teatru

Cultură și civilizație

  • Testimoniale

”Din primele saptamani de ateliere Helikon, M. s-a integrat foarte bine, am uitat de cum e sa negociezi trezitul dimineata si plecatul la gradinita. M. si-a schimbat atitudinea fata de gradinita, fata de joaca si de lucrurile noi, fata de familie. Aproape dintr-o data era interesat de cat mai multe lucruri noi, energia pentru joaca i-a crescut, parca si somnul era mai profund si linistit. M. a prins radacini in colectivul de educatori al Oanei. Simteam ca apartine acelui colectiv dintotdeauna. Pe langa integrare si atractia fata de gradinita, ne-am bucurat cel mai mult de nivelul competentelor acumulate, ritmul de viata si energia cu care s-a incarcat M. de la Helikon. Pentru ca energia buna a educatorilor de acolo e contagioasa si nu-i poti ramane indiferent. E o combinatie reusita de veselie, informatie, dinamism, dans, muzica, jocuri. M-as reapuca si eu de o asa gradinita! Si se vedea aceasta energie buna dupa cum ieseau copiii veseli de la gradinita. M-a crescut si, firesc, am continuat impreuna cu scoala Helikon. Nicio surpriza! Aceeasi energie buna, ritm foarte bun pentru dezvoltarea competentelor academice, pentru dezvoltarea emotionala, focus pe combaterea bullying-ului si la scoala! Lui M. scoala ii place si mai mult, de abia asteapta sa ajunga acolo. Nu l-am auzit sa aiba neajunsuri legate de intregul proces de invatare si prezenta la scoala. Comunicarea cu staff-ul Helikon este foarte buna, fluenta, primim feedback constant fata de evolutia copiilor prin evaluari scrise ale competentelor, intalniri unu la unu cu educatorii, invatatoarea.”

Anca Ceaușescu

Părinte

Alexandra Cotroceanu

Părinte

”Pentru mine, Helikon este un vis devenit realitate. Am știut ce școală vreau pentru copilul meu si mă bucur ca acum ea exista. Oana Moraru este omul potrivit la locul potrivit si, împotriva tuturor piedicilor, a reușit sa înființeze Școala Helikon in Bucuresti.

Este mai mult decât o școală, este un loc in care copiii vin cu drag si in care se vede, in cele mai mici detalii, dăruirea celor care au înființat-o. Echipa de învățători si profesori este una tânără, dinamica, care abordează învățarea ca pe un system complex care se adresează individualității diverse a copiilor. Comunicarea intre școala, inclusiv conducere, si părinți este foarte buna, constanta si accesibila. Sunt impresionata si, in același timp, recunoscătoare de dăruirea, atenția si preocuparea pentru copii, sub toate aspectele, pornind de la meniul pentru masa, program, dotarea spatiilor, a curții pana la abordarea elevilor in procesul de creștere si învățare. Sunt convinsa ca școala Helikon va deveni un etalon in învățământul din Romania.

Suntem foarte multumiti de intreaga experienta! Bucurosi ca facem parte din “familia Helikon”! Si recunoscatori fata de sansa pe care o au copiii nostri odata cu frecventarea cursurilor Helikon!”

  • Evaluarea elevilor

Fiecare cadru didactic folosește un sistem de evaluare unitar, care include urmărirea unor descriptori ai performanțelor academic-cognitive, ai deprinderilor, ai abilităților sociale și emoționale. La clasă, copiii sunt notați folosind, alternativ, calificative, simboluri, scări numerice, procente. Există măsurare clară a competențelor, transmisă periodic și familiei, fără să apelăm la clasificări și comparații între copii.

Practicăm tratarea diferențiată a copiilor, aceasta fiind vizibilă la activitățile de lucru independent/teme, prin sarcinile de lucru personalizate și prin componența portofoliului.

La finalul fiecărui ciclu/capitol de învățare, se face analiza comună a portofoliului copilului (profesor-părinte-elev).
Există o fișă de evaluare și autoevaluare pe care o completează cele trei părți, după ce parcurge fiecare portofoliul cu testele scrise ale elevului,
proiectele și lucrările practice realizate, fișele de lectură, prezentările orale).

Nu înscriem elevii la concursuri școlare academice individuale până la finalul clasei a III-a. Lucrăm, în schimb, cu toți copiii, pe modelul de exerciții propuse de diverse concursuri școlare naționale și transmitem părinților, obiectiv, nivelul la care se află fiecare elev în raport cu standardul ”excelență”.

Participăm cu elevii la concursuri sportive și artistice individuale sau de grup.

Elevii știu în orice moment al învățării la ce nivel se află, care sunt obiectivele, cum se pot autonota și autoevalua. Acesta este unul dintre cele mai importante obiective ale școlii noastre: transparența criteriilor de apreciere și autoapreciere, formarea unui sistem de vizualizare grafică și expresivă a progresului propriu, a obstacolelor ce urmează a fi depășite în învățare.

Pe baza evaluării inițiale și formative/permanente a copiilor, reorchestrăm actul didactic conform nevoilor fiecăruia de creștere, raportându-ne la obiectivele fiecărei discipline pe cel puțin trei niveluri: competență neachiziționată, competență în dezvoltare, competență achiziționată (la nivelul programei, la nivel de excelență). "

© All rights reserved.
Powered by Kinderpedia