Clădirea noastră dispune, pe lângă sălile de clasă luminoase, de sală de sport, laborator științe, informatică, bibliotecă, sală de mese, teren de joacă, teren de sport, sală de festivități.
Clădirea se află în inima capitalei, în imediata vecinătate a Ministerului Educației și a parcului Cismigiu.
Locația ne permite excursii frecvente în zonă și parc, cu vizite de învățare la muzee sau alte centre de interes pentru copii.
A fost înființată în septembrie 2007, în Călărași, în urma unei inițiative private care, în timp, a câștigat popularitate națională prin modelele de activitate și proiectele educaționale practicate aici. Helikon a început cu autorizarea grădiniței și s-a extins în ultimii ani prin completarea ciclului primar și gimnazial, fiind autorizate și acreditate de Ministerul Educației Naționale.
Începând cu toamna lui 2019, modelul acesta de educație este prelungit cu un sediu nou, în București, întâi adresat nivelului primar și urmând să se extindă, din 2021, cu ciclul gimnazial. Școala este reprezentată de S.C. Vocea Părinților SRL și are ca partener Asociația pentru Educație ”Helikon”. Inițiatorul și coordonatorul proiectului este Oana Moraru, profesor și formator didactic, om cu peste 25 de ani de experiență în învățământ și management școlar.
”Pentru mine, Helikon este un vis devenit realitate. Am știut ce școală vreau pentru copilul meu si mă bucur ca acum ea exista. Oana Moraru este omul potrivit la locul potrivit si, împotriva tuturor piedicilor, a reușit sa înființeze Școala Helikon in Bucuresti.
Este mai mult decât o școală, este un loc in care copiii vin cu drag si in care se vede, in cele mai mici detalii, dăruirea celor care au înființat-o. Echipa de învățători si profesori este una tânără, dinamica, care abordează învățarea ca pe un system complex care se adresează individualității diverse a copiilor. Comunicarea intre școala, inclusiv conducere, si părinți este foarte buna, constanta si accesibila. Sunt impresionata si, in același timp, recunoscătoare de dăruirea, atenția si preocuparea pentru copii, sub toate aspectele, pornind de la meniul pentru masa, program, dotarea spatiilor, a curții pana la abordarea elevilor in procesul de creștere si învățare. Sunt convinsa ca școala Helikon va deveni un etalon in învățământul din Romania.
Suntem foarte multumiti de intreaga experienta! Bucurosi ca facem parte din “familia Helikon”! Si recunoscatori fata de sansa pe care o au copiii nostri odata cu frecventarea cursurilor Helikon!”
Fiecare cadru didactic folosește un sistem de evaluare unitar, care include urmărirea unor descriptori ai performanțelor academic-cognitive, ai deprinderilor, ai abilităților sociale și emoționale. La clasă, copiii sunt notați folosind, alternativ, calificative, simboluri, scări numerice, procente. Există măsurare clară a competențelor, transmisă periodic și familiei, fără să apelăm la clasificări și comparații între copii.
Practicăm tratarea diferențiată a copiilor, aceasta fiind vizibilă la activitățile de lucru independent/teme, prin sarcinile de lucru personalizate și prin componența portofoliului.
La finalul fiecărui ciclu/capitol de învățare, se face analiza comună a portofoliului copilului (profesor-părinte-elev).
Există o fișă de evaluare și autoevaluare pe care o completează cele trei părți, după ce parcurge fiecare portofoliul cu testele scrise ale elevului,
proiectele și lucrările practice realizate, fișele de lectură, prezentările orale).
Elevii știu în orice moment al învățării la ce nivel se află, care sunt obiectivele, cum se pot autonota și autoevalua. Acesta este unul dintre cele mai importante obiective ale școlii noastre: transparența criteriilor de apreciere și autoapreciere, formarea unui sistem de vizualizare grafică și expresivă a progresului propriu, a obstacolelor ce urmează a fi depășite în învățare.
Pe baza evaluării inițiale și formative/permanente a copiilor, reorchestrăm actul didactic conform nevoilor fiecăruia de creștere, raportându-ne la obiectivele fiecărei discipline pe cel puțin trei niveluri: competență neachiziționată, competență în dezvoltare, competență achiziționată (la nivelul programei, la nivel de excelență). "